Bugun...


Ali Erkan Kavaklı

facebook-paylas
Başarıyı artırmak için neyi daha iyi yapabiliriz
Tarih: 07-11-2024 08:52:00 Güncelleme: 07-11-2024 08:52:00


Bazı meslektaşlar hep eleştirir; sistem bozuklukları, sıkça bakan değişmesi, öğrencilerin sosyal medya bağımlılığı, velilerin ilgisizliği eleştiri konusu yapılır.

Sultangazi Sabri Ülker İmam Hatip Ortaokulunda sınav stresini yenme, hedef belirleme, zekâ geliştirme, çalışırken mutlu olma, hafıza ve hızlı okuma sanatı semineri verdim.

Okul müdürü Muammer Güneş, iyi bir ekip kurmuş, okulu yıldızlaştırmış. Geçen yıl okul, LGS’den tam puan alan öğrenci çıkarmış. Öğrenciler seminere fevkalade ilgi gösterdiler. Hafıza tekniklerini anlatmadan ezberlenmesini istediğim 10 kelime, cümle, atasözü, kavramları ezberleyen öğrenciler çıktı. Hayran kaldım.

Hızlı okuma saatinde her öğrenci okuma hızını artırdı.  Öğrencinin yarıdan fazlası LGS’de 500 tam puan alma hedefi koydular. Muammer Bey’e öğrencilerin fevkalade dikkatli, istekli, yetenekli olduklarını söyledim.

Sordum:

“Şikâyet etmiyorsunuz, öğrencilerle ilgileniyorsunuz, akademik başarınız fevkalade, neyi iyi yapıyorsunuz?

Muammer Bey gülümsedi, özgüveni tamdı, şu önemli hususları sıraladı:

 

- Her sene ilkokullara gider, okulumuzu tanıtırız. İstikbale hazırlanmak isteyen öğrencileri okula kazanmaya çalışırız. 

- Öğrencilere rehberlik yaparız, velileri ile birlikte çalışırız.

- Okuma gruplarımız var, öğretmenlerimiz çocuklara okumayı sevdirir, okuduklarını anlama ve yorumlama çalışmaları yaptırırız.

- İngilizce, Arapça ve Kur’an eğitimi oldukça verimli.

 

- Öğrencinin davranışlarını takip ederiz, güzel ahlaklı olmaları için gayret ederiz. 5. sınıftan itibaren imam hatipli şuuru vermek için çalışırız.

- 7. sınıftan itibaren LGS hazırlık süreci başlar. Öğrencilerin de katıldığı sınıf veli toplantıları yapılır, toplantılar her ay 6-8 kişilik veli-öğrenci gruplarıyla devam eder.  

- Öğrenci gelişimi kazanım değerlendirme sınavlarıyla takip edilir. 8. sınıfta Destekleme ve Yetiştirme Kursu açarız. LGS süreci başlar. Yıl boyunca 40’ın üzerinde sınav yapılır, okulda optik okuyucu ile okunur, aynı gün veli ve öğrencilerle paylaşılır. 

- Aylık toplantılarda öğrenci başarısı ve alınacak tedbirler görüşülür. Motivasyonu canlı tutma ve hedef belirleme amacıyla farklı türden liselere geziler düzenlenir.

- 8. Sınıfta son iki ay kampa girer, sıkı bir çalışma yaparız. Mayıs ayından itibaren DYK’larda her gün bir sınav yapar, eksik konuları belirleriz, veliye iletiriz. Öğrenci eksik konuları çalışır. 

- Öğretmenlerimiz gönüllü olarak hafta sonu kurs açar, anlaşılmayan konuları yeniden anlatır, eksikleri tamamlar.

 

- Koçluk sistemimiz var. Her öğrenciyi takip eder, veli ile işbirliği yaparız.

- Atölyelerimiz ve proje gruplarımız var; öğretmenlerimiz öğrenci ile hususi ilgilenir.

- Harezmî, Erasmus ve teknofest projelerimiz var. Bir grup öğretmen ve öğrencimiz 2024 yılında Frankfurt’u ziyaret etti.

- Çeşitli spor dallarının yanı sıra okçuluk ve satrançta profesyoneliz. Okçuluk takımımız 2024 yılı Türkiye 2. oldu.

- Okulun başarısı, özverili bir şekilde çalışan idareciler, öğretmenler, rehberlik servisi ve okul aile birliğinin inanmışlığı ve adanmışlığının eseridir. 

Müdür yardımcısı Mustafa Kemal Özhan ekledi: “Proje okulu değiliz ancak hafızlık sınıflarımız var. Okulumuzda Kur’an Kursu açtık, 35 öğrenciye hafızlık eğitimi veriyoruz. Türkiye ortalaması üzerinde hafız yetiştiriyoruz. Her sene 25-30 hafız çıkarıyoruz. Akademik başarımızın, hafızlarımızın bereketiyle arttığını gözlemledik.”

Müdür yardımcısı Murat Belde öğrenci akademik başarı takip sistemini anlattı:

- 8.sınıf rehber öğretmenlerimiz okulun ilk haftasında öğrencilerin de katılımıyla gerçekleştirilen sınıf veli toplantısında öğrenci-veli sözleşmesi imzalatılır ve süreç hakkında veliler bilgilendirilir. 

- Sınıf rehber öğretmenleri soru takip formları oluşturur, veliler öğrencinin haftalık çözdüğü soru sayısını öğretmene iletir, bu bilgiler grafik haline getirilir, aylık veli grubu toplantılarında paylaşılır ve analiz edilir. Her öğrenciden ilk aylarda ortalama 600 soru çözmesi istenir. 

- Öğrenci gelişim süreci disiplinli bir şekilde takip edilir, dönem içerisinde yapılan sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlerle süreç zenginleştirilir. Öğrenciler sıkı bir disiplin ve takip ile LGS’ye hazırlanır. 

Muammer Bey’den sistemin yanlışları, velilerin ilgisizliği, sosyal medya bağımlılığı ile ilgili şikâyet cümleleri duymadım. Hedefe odaklanmış, okulunu Sultangazi’de bir numara yapmak için öğretmenleriyle el ele vermiş, velilerle işbirliği yaparak öğrencileri hayata hazırlıyorlar.

* Bu makale Ail Erkan Kavaklı'nın Yeni akit gazetesi köşesinden iktibas edilmiştir.



Bu yazı 138 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI