Bugun...


Muhammed Özkılınç

facebook-paylas
Dünyamız Ramazan Ukbamız Bayram Olsun
Tarih: 07-04-2025 08:41:00 Güncelleme: 07-04-2025 08:41:00


Yıllardır “dikkat şeytan var” başlıklı uyarılarımız devam ediyor. Çünkü ramazan boyu kazandıklarımızı korumak önemlidir. Zira değerli olanı kazanmak zordur. Ama onları korumak kazanmaktan daha da zordur. Çünkü değerli olanın düşmanı çoktur. Demem o ki, ramazanda zincire vurulan şeytanlar, ramazandan sonra zincirden kurtulup serbest kalıyorlar. Ne ki, imtihan gereği şeytan vardır ve kıyamete kadar da var olmaya devam edecektir. Dolayısıyla biz kullar için, önemli olan şeytandan korunmamızı tahkim edip devam ettirmektir.

Bu korunmanın tek yolu da bizi Allah'a (cc) yaklaştıracak salih amellere devam etmektir. Allah'a (cc) yaklaştıkça, şeytandan uzaklaşırız. Allah’tan (cc) uzaklaştıkça da şeytanlara yakın oluruz. Şeytanların çekim alanına girer ve onların açık hedefi oluruz. Bizi şeytandan uzak tutup Allah'a (cc) yaklaştıracak amelleri devam ettirelim uyarılarımız bunun içindir. Bu yazımızda Nureddin Yıldız Hocaefendinin benzeri uyarılarını paylaşalım.

Ramazan'ın heyecanını yitirmemek için neler yapabiliriz?

“Ramazan’ımızı yitirmemek için ne yapabiliriz?” sorusu mübarek bir sorudur. Bu soruyu samimi bir şekilde soranı Allah korur, gayretine gayret katar. Elhamdülillah. Bu heyecanınızı tebrik ederim. Evet, ne yapabiliriz de Ramazan elimizde kalsın isteğimiz yerini bulur? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişebilir ama genel olarak şunları yapabiliriz/yapmalıyız da:

a- Ramazan ayı boyunca ne yaptık, yaptıklarımızın farklı olanları yani uygulamamıza Ramazan ayına mahsus olarak girenler nelerdi? Bunları tespit edelim. Bunlardan bir bölümü tekrarı olmayanlardır. Mesela teravih namazı tekrarı yoktur. Bir bölümünün ise tekrarı vardır. Mesela sadaka tekrarlanır. Tekrarı olanları listeleyelim. Ve şöyle bir plan yapalım:

Ramazan ayındaki kadar olmasa da onları bir dahaki Ramazan’a kadar taze tutalım. Mesela sadaka veriyorduk. Diyelim ki; Ramazan’da elli lira sadaka verdik. Bunu elli lira olmasa da her ay yapmaya karar verelim. Her ay on lira vereceğim diyelim. On bir ay bu böyle sürsün. Böylece Ramazan net bir şekilde gitmemiş bizimle kalmış olsun.

                Bu planı aynı şekilde Kur'an okumalarında, sohbet dinlemelerinde vb. için de tekrarlayalım. Herkes için Ramazan ayında fark ne idiyse o farktan on bir aya taşıma yapalım. Nafile namazlarımız, dualarımız, tebrikleşmelerimiz, salavatımız… Ramazan’a geri dönüp baktığımızda pek çok iş yaptığımızı görürüz.

                Özellikle dikkat edilecek bir örnek zikredebiliriz: Biz Ramazan’da öyle veya böyle gıybete sansür koymuştuk. Medyaya mesafe koymuştuk. Bunların tamamını listeleyelim. Allah’ın izni ile yaptığımız ve yapabileceğimiz iş listemiz büyüyecektir. Bu arada şeytanın ‘sen zaten boş geçirmiştin o mübarek ayı’ şeklindeki ağına takılmamak gerektiğini de bilmeliyiz.

                b- Ramazan ayında oruç tutan herkes istisnasız SABIR ÜZERE idi. Az veya çok oruç sabır demektir. Buna göre de Ramazan sonrasına bir sabır taşıması yapmalıyız. Bu taşıma kavram üzerinden olmaz yani ‘artık sabrediyorum’ şeklinde bir kararla olmaz. Sabır ortamı oluşturmakla sabır yapılır. ‘Şuna cevap vermeyeceğim ya da sadece olmaz deyip susacağım’ şeklinde bir karar verilir ve öyle sabredilir. ‘Ramazan ayıdır tartışmayayım’ şeklindeki hissiyatımızı sürdürebiliriz. Gerekiyorsa bir psikologla görüşüp bu dönüşümü nasıl yapabileceğini de istişare edebilir...

                c- Ramazan ayı yemek disiplini de getirmişti. Bu disiplin sürdürülebilir. Mesela yemekler iki öğüne taşınabilir, gayet güzel olur. Nefis terbiyesi açısından da iyi bir başlangıç olur.

d- Arkadaş ve çevre kontörlü biraz gevşetilmiş olsa da sürdürülebilir. Biiznillah Ramazan gibi yaşama gayretine katkı sağlar bu tutum.

                e- Ramazan ayının en yoğun farkı, dua ile alakalı hissiyatımızdı. ‘Dua ediyorduk’ anlamında söylemiyorum bunu. ‘Dualarımızın kabulüne dair inancımız yüksekti. Kabul olacağına inanarak dua ediyorduk. Bunu sürdürebiliriz, sürdürmeliyiz de. Böylece şeytanların zincirlenmesi bizim çapımızda gerçekleşmeye devam etmiş olur. Anlaşılıyor ki, Ramazan on iki aya yayılabilir bir rahmettir. Onu yayma arzumuzdaki ciddiyetimiz bizim başarımızı getirecektir biiznillah. (@fetvameclisicom, Nureddin Yıldız, 27.05.2020)



Bu yazı 14 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI