Bugun...


Eyüphan Kaya

facebook-paylas
İnsan, gönlü kadardır insandır
Tarih: 04-06-2024 10:09:00 Güncelleme: 04-06-2024 10:09:00


9.Dünya İslam Formuna hazırladığım tebliğimin özetini sinle paylaşmak istedim. Talim Terbiyenin gönül eğitimini esas almasını savunduğum tebliğim şudur,  incelemeni dileğiyle paylaşıyorum.

Geleceğin Eğitiminde esas olan “gönül” eğitimidir;

Malum insani değer beyin ve gönül üzerinde şekilleniyor. Beynin kaynağı bilgi ve akıl, Gönlün değeri ise vicdan ve merhamettir.

Akıl, kalbe bağlı çalışırsa haddini bilir ve faydalı işlere katkı verir, kalpten koparsa insanlığın başına bela açabildiği gibi, boş işlerle oyalanıp hayatın kalitesini düşürebilir.

Dolayısıyla bilgi edinmek hoş güzel de, bu bilgiyi vicdan ve merhamet süzgecinde geçirmeden kullanmak sıkıntılıdır.

Bunu şu anahtar ifadeler ile açıklamaya çalışacağım.

*Gönül huzuru, Gönül birlikteliği, Gönül sevgisi, Gönül ölçüsü, Gönül deryası.

Gönül huzuru

Yüce Allah Kitab-ı mübinde “kalpler ancak Allah’ı anmakla mutmein olur, huzur bulur” demektedir. Dolayısıyla akıl yapmayı düşündüklerini  gönülden ruhsat alarak yapmalıdır.

Gönül birlikteliği

İnsanlar fiziki olarak bir arada olabilirler, ama gönül birlikteliği yoksa yan yana olsalar da aralarında fersah fersah mesafe vardır. Konuşurken bağırıp çağıran insanların hali buna delildir.O aman gönülden birlikteliğimiz olmalı ki bir birimizi duyalım.

Gönül sevgisi,

Sevgi huzurun kaynağıdır, huzurun da yuvası gönüldür. Sevgi aslında hayatın iksiridir, sevgisiz bir hayatta insanca yaşamak çok zor olsa gerek, İnsanda sevgi büyüdükçe, hayattan daha fazla lezzet alır.

Gönül ölçüsü,

Gönül ölçüsünü, vicdan ve merhamet ayarlıyor. Gönül ölçüsü, insanlığı ölçüp biçen gerçek bir ölçüdür. Samimiyet, İhlas kavramları direk gönlüne bağlı değerlerdir. Mesela ihlas olmazsa ilim ve amelin değeri Allah katında yoktur.

Gönül deryası

Hani Hadis-i Küdside “ben kainata sığmadım ama mümin kulumun gönlüne sığdım” diyor ya yüce Allah, işte gönül deryası böyle bir deryadır. O deryanın kapısını açarsanız kainatı barındırabilir diye düşünüyorum.

Onun için diyorum ki geleceğin eğitimi “gönül” eğitimi üzerinde şekillenmelidir. İman, Merhamet ve şefkat ile beslenmiş bir vicdan insanlığa huzur, güven ve değer katar.

Netice olarak;

Gönül huzuru,

Gönül birlikteliği,

Gönül sevgisi,

Gönül ölçüsü,

Gönül deryası.

İnsanlığın temel taşları, kaim duvarı ve emin adımlarıdır.

Onun içindir ki İslam dini kılıç ile bir yayılmışsa, gönülden gönülle beş kat yayılmıştır.

Kıyamet günü Mahşer’in zahmetini atlatanlar için yüce Allah “İlla men etellahe bi qelbin selim (ancak kalb-ı selim(teslim olmuş kalp) sahibi insanlar kurtuluşa erenlerden olurlar)” buyuruyor.

İnsanlığa seslenerek diyorum ki; “Gelin samimi duygularla gönlümüzü kontrol edelim ve kendimize bir puan verelim.”

Selam ve dua ile arz ederim.

İşte bu sevgili dostlar, yeryüzünde Allah’ın halifesi olmak sorumluluk ister, Bu sorumluluğun farkında olanlara ne mutlu.

Eyüphan Kaya



Bu yazı 1871 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI