Bugun...


Eyüphan Kaya

facebook-paylas
Ey veliler Okula sahip çıkın!
Tarih: 03-09-2024 11:00:00 Güncelleme: 03-09-2024 11:00:00


       Malumunuz her yıl en geç ilk iki ay zarfında tüm okullarda bir yıllık süre ile okula katkı verebilecek Okul Aile Birliği seçiliyor. Bu Birliğin yönetmeliği var, görev ve yetkileri resmen belirlenmiş vaziyettedir.

Okul Aile Birliği yönetmeliğinde bu günkü yazımızın temasını ilgilendiren maddelerden bir kaçı böyle.

       “Millî manevi değerler doğrultusunda yetiştirilmeleri için okul yönetimi, öğretmenler, veliler ve ailelerle iş birliği yapmak,

Eğitimde kalite ve başarı için okulun stratejik plan çalışmalarına ve uygulamasına destek olur,

Öğrencilerin başarısını artırmak amacıyla okul yönetimince planlanan kurs, sınav, seminer, müzik, tiyatro, spor, sanat, gezi, kermes ve benzeri eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesine katkı sağlar,

Eğitim ve öğretimle ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapmak.

Eğitim ve öğretimi geliştirmek amacıyla oluşturulan çalışma komisyonlarına katkı sağlamak.

Ulusal ve uluslararası projelere katılmak ve proje amaçlarının gerçekleşmesine katkıda bulunmak.

       Eğitim ve öğretimle ilgili diğer etkinliklere destek olmak”

      Bu paragraflar değiştirilmeden Okul Aile Birliği Mevzuat sayfasından alıntıdır.

      Dikkat ettiyseniz hemen hemen okulla ilgili her türlü faaliyetlerde Aile Birliğine de bir vazife düşüyor.

      Aile Birliği her konuda okula katkı verebilir. Fiziki sıkıntıları varsa giderir, öğrenciler arasında iletişimi sağlama adına etkinlikler yapar, manevi değerlerimizi gündeme alır..vb. nice çalışmalar yapabilir.

      Mesela veliler arasında mali imkanları iyi olan kimselerin desteğiyle okulda orta düzeyde onarımlar yapılabilir, sınıflar arasında yarışmalara sponsor bulunup,  yarışmalar düzenlenebilir, her ay bir manevi değeri gündemde tutar, bu konuda yarışmalar düzenleyebilir, öğretmenlere ve velilere  hatta öğrencilere yönelik seminerler düzenleyebilir.

       Mesela velinin okula gösterdiği ilginin öğretmen ve öğrenci üzerindeki etkisi anlatılır. Tüm velilere eğitici, uyarıcı mesajlar gönderilir.

       Veliye de karne hazırlanabilir, pedagojik sorularla velinin talim terbiyedeki yeri ve önemi ölçülebilir.

       Ayrıca birinci dönemde Kanaat, Tevekkül, Sadakat, Sevgi, Samimiyet..vs.  İkinci dönem; İstiklal Marşı, Veda hutbesi, Kur’anın önemi, Peygamberimizin hayatı, Sahabe kimdir? Nasıl fedakarlık yapmışlar?..vs.

       Her ay bir yarışma düzenlenir, birinci olan eser sınıflarda sınıf temsilcileri tarafından okunur.

       Velinin okulla olan ilgisi artırılabilir. Veli şuna dikkat temelidir,  bilecek ki bu okulun asıl amacı onun çocuğunu yetiştirmek, hayata kazandırmaktır.

       Ben okul müdürüyken hizmet içi seminerlerinden birinde, Bakanlık yetkilisi okul için şöyle bir ifade kullanmıştı; “Okul, veliye hayırlı bir evlat yetiştirmek için yardımcı bir kuruluştur.”

       Dolayısıyla veli yardımcısını bu süreçte yalnız bırakamaz, bunu da bireysel olarak yapmak zor, ancak  Aile birliği aracılığıyla yapabilir.

       Eğer veli başta sınıf öğretmeni olmak üzere gerektiği zaman okul idaresi ve diğer öğretmenlerle iş birliği içinde olup  öğrenciye yardımcı  olmayı dert edinirse  öğrencinin başarısı artar, mutluluğu artar, öz güveni artar diye düşünüyorum.

       Milli Eğitim Müdürlüğü her dönem ara tatillerde “haydi veliler okula” şeklinde kentin muhtelif yerlerine slogan asarsa eminin  veli bazında okula gitme oranında ciddi bir artış olur.

       Biri dese ki, bu anlattıklarınız her okulda yapılabilecek kadar basit çalışmalardır, ben de haklısınız derim, ama niçin yapılmadığına anlam veremiyorum. Yani okulları önemsemiyoruz, halbuki benim kanaatime göre, “hayatın içinde rolünüz ne olursa olsun bir günde iki işiniz varsa biri talim terbiye  olsun  diğer iş isteğinize  kalmış.”

       Mesela  vatandaş  olarak esnafsanız size  en yakın okula gidip okul idaresiyle görüşün, kendinizi tanıtın iletişim bilgilerini  verin ve “Ben  okul için ne  yapabilirim?” sorusunu  sorun ve gereğini yapın.

       Akademisyenseniz en az üç okulu gözünüze kestirin ve okul idaresi  aile birliği ile iş birliğine gidin bilgilendirme konusunda, sınıflarda motivasyon konuşmaları yapma.. vb. çalışmalar yapabilirsiniz 

       Emekliyseniz faydalı olabileceğin bir konuda okula yardımcı olmaya çalışın,

       Vekilseniz bir okulu seçerek sorunlarıyla ilgilenin derim.

       Bir eğitim  emekçisi olarak deveden kulak  misali bunları dile getiriyorum, eminim bu konuyu dert ederseniz daha  faydalı  işler de aklınıza gelir diye düşünüyorum.

       Vesselam.



Bu yazı 730 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI