Tweet |
HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Zehra Çiftçi, HÜDA PAR Kadın Kolları Başkanlığı adına gerçekleştirdiği açıklamada kız annelerine seslenerek şunları kaydetti:
"Günümüzde gençlerin evlenmesinin önünde en büyük engellerden biri de düğün süreci içerisinde yapılan masraflardır. Bu masrafların yeniden gözden geçirilmesi ve evliliklerin kolaylaştırılması adına kız annelerine bir ricamız olacak!
Bilindiği gibi evlilik hem dünyada hem ahirette huzur ve saadet vesilesidir ama düğünlerde yapılan çeyiz hazırlıkları, mehir miktarları, düğün organizasyonları, mobilya ve ev eşyası alımları bu zorlukları artırmaktadır. Ne yazık ki evlilik hazırlıklarında gereksiz bir lüks ve gösteriş yarışı toplumda yaygın bir hal almış ve evlenme yaşına gelmiş gençlerin evlenmesine engel teşkil etmektedir."
"Nikâhın en hayırlısı, kolay ve külfetsiz olanıdır"
Evlilikte israftan uzak, sadelik ve itidal üzere olmanın önemine değinen Çiftçi, "İslam dini, hayatın her alanında itidali tavsiye eder. İsraf ise Kur'an'da açık bir şekilde yasaklanmıştır. Özellikle evlilik gibi kutsal bir müessesede yapılan israflar, gençlerin hayatlarını daha başlamadan maddi zorluklarla boğar hale getirmiştir. Geçim sıkıntısı çeken gençlere bu yük de yüklenince gençlerimiz evlilikten uzak durur hale gelmiştir. Oysa unutulmamalıdır ki, Allah Resulü (Sallallahu Aleyhi Vesellem), 'Nikâhın en hayırlısı, kolay ve külfetsiz olanıdır' buyurarak müminleri evliliği kolaylaştırmaya teşvik etmiştir. Gerektiğinde demir bir yüzüğün dahi mehir olabileceğini ifade etmesiyle ve kızı Fâtıma'ya hazırladığı mütevazi çeyizle evlenmeyi kolaylaştırma yolunda örnek olmuştur." dedi.
Son yıllarda evliliği zorlaştıran bir başka konuya değinen Çiftçi, mehir konusunda da genç kızlara ve ailelere tavsiyelerde bulundu.
"Anneler, evlatlarına rehber olmalı"
Çiftçi konuşmasına şöyle devam etti:
"Mehir, İslam'ın evlilikte emrettiği bir uygulamadır. Ancak bazı ailelerin çok yüksek miktarlarda mehir talep etmesi, evlilikleri zorlaştırmaktadır. Mehir, makul ve ulaşılabilir bir seviyede tutulmalıdır.
Gelinlik, damatlık ve diğer giysilerde marka ve lüks odaklı tercihler, israfın bir başka boyutudur. Bu masraflar, toplumda evlilikle ilgili yanlış bir standart oluşturmakta ve evlenmeyi daha da zorlaştırmaktadır. Gösterişli düğün salonları, abartılı kına geceleri ve misafirlere sunulan gereksiz ikramlar evlilik masraflarını artırmaktadır. Ki bunlar mutlu bir evliliğin garantisi değildir. İsraftan kaçınarak yapılan mütevazı bir evlilik; çiftlerin borçsuz bir hayat sürmesine, evlilik oranlarının artmasına ve bu süreçte yaşanacak muhtemel tatsızlıkların önüne geçmeye vesile olacaktır."
HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Zehra Çiftçi son olarak, "Annelerin evlatlarına bu süreçte rehber olup; evlilikte kalitenin parayla değil, değerlerle olacağına dair vurgu yapmalıdırlar. Bu minvalde 'kolaylaştırın zorlaştırmayın' hadis-i şerifini düstur edinmelidirler." vurgusu yaptı.