Bugun...



Hedbî Medresesinin düzenlediği Proje Sergisine Yoğun ilgi

Mardin Kızıltepe Hedbi medresesi fakihleri kolay ve eğlenceli öğrenme metotları üzerinde projeler üretti. Hedbi medresesinin bu çalışma beğeni topladı.

facebook-paylas
Güncelleme: 19-09-2024 11:51:25 Tarih: 18-09-2024 22:43

Hedbî Medresesinin düzenlediği Proje Sergisine Yoğun ilgi

Akademi ve Medreseyi Buluşturan Proje

Hedbî Medresesinin düzenlediği Proje Sergisine Yoğun ilgi

Mardin Kızıltepe Hedbi medresesi fakihleri kolay ve eğlenceli öğrenme metotları üzerine projeler üretti. Hedbi medresesinin bu çalışması beğeni topladı.

Medrese avlusunda gerçekleşen program; Şeyh Muhammed Mutevekkil el-Haznevi, Seyda Müderris Molla Vezir Aslan, Müdderis Molla Abdurrehim Şemrehî, Müderris Molla Rauf Hezehî

Artuklu üniversitesi İslami ilimler fakültesi dekanı Prof. Dr. M. Zahir Ertekin, İslam Tarihi bölüm başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Doç. Dr. Cüneyt Gökçe, üniversite EBS başkanı Doç. Dr. Fesih Dinç, Doç. Dr. Ziya Polat Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Öz, Kızıltepe EBS başkanı Tarık Yılmaz, Kızıltepe İlçe Vaizi Kemal Kahraman, Hukukçu-Yazar Sıdkı Zilan,Türkiye Aile Meclisi Güneydoğu Bölge Başkanı Eğitimci Yazar Eyüphan Kaya, okul müdürleri, eğitimci ve ismini zikredemediğimiz alim, akademisyen ve halkın birçok kesiminden oluşan misafirlerin katılımıyla gerçekleşti.

Din Pisikoluğu Kasım Elalmışın sunumuyla başlayan Program Akışı:

Kur'an (Hafız Muhammed Emin hoca)

Selamlama konuşması (Seyda Molla Burhan Hedbi)

Açış Konuşmaları

Prof. Dr. M. Zahir Ertekin

Şeyh Muhammed Mutevekkil el-Haznevi

Kaside ile serginin açılışı (Feqe Muhammed Mustafa Çiftsüren)

Röportajlar

İkram ve kapanış

Selamlama Konuşmasına: “Mevlid-i Nebi haftası münasebetiyle; muhabbetten Muhammet oldu hasıl Muhammetsiz muhabbette ne hasıl diyor ve hepinizi muhabbetle selamlıyorum.” Diyerek başlayan Seyda Hedbi sonrasında; “Medrese bir geleneği temsil ediyor. Bunun bilincindeyiz elhamdülillah.

Aslında bu bilinç ile hareket ettiğimizden olsa gerek bu geleneği korumak ve müstakbele taşımak nasıl olurun derdini ve kaygısını da taşımaktayız.

İşte bu, ilk adım...

Eskiyi Formasyon temelli bir metodolojiye evirerek korumak ve belki de böylelikle medrese eğitim ve öğretiminde yeni kapılar da açmak...

Arife tarif ne gerek.

Size dünden bahsedecek değilim. Dün dünde kalmıştır.

Medreseyi, tarihini, öncülerini, muhtevasını, tarihe kazandırdıklarını, insanlığa katkılarını ve mühayelesini elbette ki biliyorsunuz. Fakat bu çağda var olmak, bu çağda değerlerimizle var olabilmek! Var olmanın ötesinde temsil edebilme gücü ve azmini elde edebilmek.

Feqîlerin İlim Atölyesi Proje Sergisi; bu duygu, düşünce ve umutlarla medresemizce düzenlenen ilk proje sergimizdir.

İlk ve orta seviye; Akide, Sarf ve Nahiv kitapları ile hat sanatını ihtiva eden ve çok sınırlı bütçe ile çer-çöpten dönüştürülerek yapılan bu “bireysel beceri projeleri” daha da ileriye götürmeleri için öneri ve eleştirilerinizi dikkate değer gördüğümüz sizleri; bunun için buraya davet ettik. Hoş geldiniz. Şeref verdiniz.

Unutmadan huzurunuzda her bir feqqemize gösterdikleri azim ve özveriden ötürü ayrı ayrı teşekkür ediyor yeni hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” Dedi.

Açış konuşmalarından sonra da projelerinin başında bekleyen her bir feqqe, sergiledikleri projelerinin tanıtımını sergiyi gezen misafirlere yaptılar.

Hedbi Medresesinde okuyan feqilerden Mîkail Şuayb Ergül, Projenin amacını ve kendilerine olan katkısını şöyle anlattı; “İlim atölyesi olarak adlandırdığımız bu serginin, aslında medreseler geleneğinde bir yenilik olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim şu ana kadar medreselerde daha çok teorik olarak ders verilmekte, ilim öğrenilmektedir. Ama bu sergimizde teorinin yanında bir nebze de olsa teorik derslerin pratiğe dönüştürülmesi amaç edinilmiştir. Bu da belirttiğimiz üzere medrese geleneklerinde bir ilktir.

Serginin temel amacını şu şekilde özetleyebiliriz. Şu ana kadar medreseye dışarıdan bakanlar, medrese içinde tahsil gören talebelerin tam anlamıyla ne yaptıklarını, ne öğrendikleri bilinmemektedir. Fakat bu sergimizle az da olsa dışarından medreselere bakan, medreselerde artık neyin üretildiğinden az-çok haberdar olabileceğini mülahaza edilmektedir.

“Bu katılımın kendilerini kamçıladığını” dile getiren Ergül; “Bundan sonra da seydamızın önderliğinde bu tür sergiler tarafımızca daha da geliştirilerek müsait zamanlarda tertip edilecektir inşaallah.”

Abdülhamit Gümüş ise; “burada klasik eğitimin yanı sıra kitabet, Arapça konuşma, hat ve benzeri birçok eğitim aldıklarını, bu sergide bazı projelerini katılan misafirlerle paylaştıklarını” söyledi.




Kaynak: müslüman dünya

Editör: Editör

Bu haber 1856 defa okunmuştur.


Etiketler :
Ali Görür / 18-09-2024 23:22:00

İyi bir çalışma olmuş, medreselerin bazı konularda güncellenmesi şarttır.



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EĞİTİM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI