Bugun...


Ahmet Yoldaş

facebook-paylas
İNSAN KİRLENİNCE!
Tarih: 04-04-2024 15:46:00 Güncelleme: 04-04-2024 15:49:00


Vurur beni, seni, onu,
Toplumun can düşmanı bu,
İnsan kirlenmeye dursun
Kırar baş, kanat ve kolu.

İnsan; eşrefül mahlûkattır. Yaratılmışların en mükemmeli ve en değerlisidir. Yeryüzü ve gökyüzü, makro ve mikro âlemde ne varsa dolaylı veya dolaysız olarak her şey onun için yaratılmış, onun emrine verilmiştir. İmtihan gereği zıt kutuplarla donatılmıştır. Fıtratında iyide kötüde mevcuttur. Çirkinlik -  güzellik, temizlik – kirlilik, hak – haksızlık, yardımlaşma veya zülüm sergileyebilir. Bundan dolayı Allah(cc) şefkatinden, merhametinden zaman içerisinde peygamberler göndermiş, kitaplar indirmiştir. Peygamberler ve varisleri vasıtasıyla tekrar onları doğruya, güzele, hak'ka, davete çağırmıştır. 

Bugün insanlar tekrar ilahi değerlere sırt çevirmiştir. Güzel ve temiz insanlar olan peygamberlerin söylem ve yaşamlarına göz yummuş ve kulak tıkamıştır. Getirisi de zülüm, haksızlık, kirlilik, çirkinlik ve mutsuzluk olmuştur. İnsanın aklı, kalbi, ruhu ve bedeni kirlendi mi ondan her şey beklenir. Yani onun yanında insanın ve insani değerlerin hiçbir önemi yoktur. Onun için çıkarları vardır.  Hâlbuki kendisi için istediğini diğerleri içinde istemek insani ve imanı bir vecibedir.        
 
"Kendisi için sevdiğini kardeşi içinde sevmedikçe tam iman etmiş olamaz.(Buhari, Müslüm)

 Mesela namaz ki, dinin direğidir. Dinde başın vucud’taki önemi gibidir.  Bunun için de peygamberimiz (sav) “Namazın anahtarı temizliktir.” Başka bir hadisinde  “Temizlik imandandır.” Diyerek hem ruhi hem bedeni temizliği övmüş ve çok yerde de emretmiştir.

"Şüphesiz Allah çok tövbe edenleri ve pisliklerden temizlenenleri sever" (Bakara, 222)

”Elbiselerini temizle. Çirkin davranışlardan uzak dur.” (Müddessir 4–5)

"Yemekten önce ve sonra el yıkamak yemeğe bereket getirir" (Tirmizî, Et'ime, 29
Müslüman, yediği, içtiği ve giyindikleri kadar içinde yaşadığı çevrenin de temiz olmasına dikkat eder. Bu önemli bir ahlakî sorumluluktur. 
İnsanın sadece bedeni ve elbisesi kirlenmez. Sadece kirlenen beden ve elbise olsa,  su veya temizlik maddeleriyle yıkar kurtulurdu. Gerçi bu konuda da tembellik yapanlar az değil, ama benim bahsetmek istediğim. Akli,  kalbi ve manevi kirliliktir. İşte bu konularda ki,  kirlilik insanı insanlıktan çıkarır. Başta kendine,  Ailesine, insanlara ve bütün âleme zarar verir. Adeta,  insan canavarlaşır. 

İnsan bedeni ve elbisesi zamanla kirlendiği gibi, fikri ve kalbide zamanla kirlenir. Çünkü insan etkileyen ve etkilenen bir varlıktır. Gördüğünden, duyduğundan öğrendiklerinden etkilenir. Toplumun önderlerinden, örneklerinden etkilenir. Topçusundan popçusundan etkilenir. İnsanın kendisinde olması gereken bilgi yerine birde bakmış ki olmaması gereken ve daha önce benimsemediği bilgiler ne kendisine ne başkasına faydası olmayan bilgiler kafasına kalbine dolmuş. Yani fikri kirlenmiş,  bakışı değişmiş,  değer ölçüleri kaybolmuştur. Aynı bahçenize ektiğiniz sebzelerle beraber ekmediğiniz ve çıkmasını istemediğiniz yabani otların çıkışı gibi. 
Yaşarken gerekli ve olmasını arzuladığımız, üstün fikri yapıyı ve beraberinde getireceği insani özellikleri ve insancıl eylemleri, yani güzel ahlakı, sevgi saygıyı, yardımlaşma ve dayanışmayı, hoş görü ve affı, kendisi için istediği güzel şeyleri diğer insanlar içinde istemek gibi üstün meziyetlerin üstünü bencillik, neme lazımcılık, kin, haset, çekememezlik gibi yabani düşünce ve eylemler kapladığını görürüz.
“İnandığınız gibi yaşamazsanız, yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız” sözü ne kadar anlamlıdır.
İnsan kirlendi mi! Her şey, her yer kirlenir. Hava kirlenir, su kirlenir. Dağ kirlenir, deniz kirlenir. Yer kirlenir, gök kirlenir. Hayat kirlenir, yaşam kirlenir.

Ne mi olur? Pislik, kirlilik olur. Zülüm olur, kan olur. Gözyaşı sel olur. Korku olur. Babalar yalnız ve sakat, analar kimsesiz ve dul, çocuklar öksüz ve yetim kalır. Hayat çekilmez olur. Sonuç; Huzur, mutluluk, sevgi, saygı, yardımlaşma ve dayanışma kapımızı çalmaz. Dünya da ahirette elden gider.
Çözüm mü? Fıtrata dönmek. Kur'an ve sünnete uymak. Akli, Kalbi, Ruhi ve bedeni, yani maddi ve manevi temizlik yapmak, yaradana teslim olmak, emirlerine uymak, özetle yeniden iman etmek.
"Ey müminler, eğer Allah’tan korkarsanız, O size iyiyi kötüden ayırd edebilecek bir kavrayış, bir kıstas bağışlar, kötülüklerinizi örter ve sizi affeder. Allah büyük lütuf sahibidir."(Enfal 29)
 “Elbiselerini temizle. Çirkin davranışlardan uzak dur.” (Müddesir 4–5)

Kısaca Müslüman; üstü-başı, çevresi, yiyeceği ve giyeceği ile temiz, derli-toplu, intizamlı olmaya,  ferdi, ailevi ve toplumsal temizliğe, yani; hak ve hukuka dikkat edecek böylece Allah'ın(c.c.) rızasını kazanarak O'nun sevgili kulları arasına girmeye çalışacak, iki dünyanında saadetine kavuşmak için gayret gösterecektir.
Selam maddi ve manevi temizliğe dikkat edene,
Selam Kur'an ve sünnet'le kendini yenileyene,
Selam hakkıyla iman edip Salih amel işleyene,

Yatanı uyandırın, zamanı geçirmeden.
Küfür cehennem olmuş, tuttuğunu yemeden.

Her tarafı cehalet, sarmış kuyu karanlık.
Tek ışık, tek nur İslam, görmez mi? Hiç insanlık.

 

Ahmet YOLDAŞ
Türkiye Aile Meclisi diyarbakı il Başkanı



Bu yazı 822 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI